Skip to Main Content ADHD Og Autisme Konsulent

Hvad er autisme?

Autisme er en medfødt variation i hjernens udvikling, der påvirker opfattelsen af omgivelserne og måden, man interagerer med andre på.

I Danmark stilles diagnosen ud fra de kliniske diagnosekriterier beskrevet i WHOs internationale klassifikationssystem. Autisme kategoriseres som "gennemgribende", hvilket betyder, at det påvirker alt, hvad den autistiske person siger, tænker og gør.

Autisme indebærer en anderledes måde at sanse, forstå og navigere i verden, hvilket kan have stor betydning i sociale sammenhænge og i kommunikation med andre mennesker.

Nogle autister har desuden en anderledes sensorisk profil, hvor hjernen registrerer, bearbejder og forudser sansemæssige indtryk på en anden måde, ofte med hyper- eller hyposensitivitet.

Autisme kan ses som en form for neurovariation eller neurodiversitet, hvilket betyder, at hjernen hos autistiske personer bearbejder sociale, følelsesmæssige og sansemæssige input anderledes end hos den neurotypiske (ikke-autistiske) befolkning.

Barn som leger med Lego
Træklodser med farvede bogstaver stablet oven på hinanden

Hvad er årsagen til autisme?

Autisme har en biologisk, medfødt og arvelig karakter. Den præcise årsag til autisme er vanskelig at identificere på grund af det komplekse samspil mellem flere hundrede gener, der er forbundet med hjernens udvikling. Dette komplekse samspil er årsagen til autisme, og derfor er der ikke specifikke biomarkører, der kan indikere autisme.

Der er ikke blot ét enkelt "autisme-gen", og det er vigtigt at forstå, at tilstedeværelsen af flere gener forbundet med autisme ikke nødvendigvis betyder, at en person har autisme. Nogle genmutationer er associeret med autisme, men specifikke gener kan kun "aktiveres" i mødet med særlige omgivelser eller miljøer, hvilket gør det vanskeligt at finde præcise årsagsforklaringer for autisme.

Der er indikationer på, at visse tilfælde af autisme kan opstå som følge af miljøpåvirkninger under fosterets udvikling. Men dette sker kun, hvis individet allerede bærer såkaldte påvirkelige risikogener forbundet med autisme.

Både arv og miljø spiller således en rolle i udviklingen af autisme, og hverken arvelig disponering eller miljøpåvirkning kan alene resultere i autisme. Det er den komplekse interaktion mellem gener og miljøfaktorer, der bidrager til udviklingen af denne tilstand.

Kan man leve et godt liv med autisme?

Absolut!

Mange med autisme fører gode og værdifulde liv - autistiske liv er fuldt ud meningsfulde! Udfordringer og mistrivsel opstår ofte hos mennesker med autisme, primært fordi de ofte bliver misforstået eller lever i miljøer, der ikke er tilpasset deres behov. Men med den rette støtte og forståelse trives autister ofte i høj grad og lever spændende og begivenhedsrige liv.

Autistiske individer har også en unik opfattelse og oplevelse af nydelse, og de kan have berigende sanseoplevelser og intense særinteresser, der bringer stor følelsesmæssig glæde - noget som ofte går forbi de neurotypiske mennesker.

Barn med hænderne på et rødt hjerte

Lær mere om autisme på autismeforeningens hjemmeside.

Besøg autismeforeningen.dk

eller

Kontakt Lasse